Mijn kindercoaching

De vijf liefdestalen

Als je meer dan 1 kind hebt, komt het volgende je misschien bekend voor. Je haalt de kinderen op van school en je wilt ze enthousiast een knuffel geven. Je hebt ze gemist. Je vindt het fijn ze vast te houden. Je zoontje beantwoordt met overgave jouw knuffel. Hij springt in je armen, lijkt in je te willen klimmen. Je dochtertje is afstandelijker. Ze geeft je stijfjes een knuffel omdat ze weet dat dit zo hoort, maar laat je het liefst zo snel mogelijk weer los. ‘Er is niets’ zegt ze, als je er naar vraagt. Ze heeft gewoon geen zin om te knuffelen. Onderweg naar huis maak je je een beetje zorgen. Waarom is je meisje toch zo terughoudend? Doe je soms iets verkeerd? Vindt ze het niet leuk met jou? Als je thuis komt gaat je zoontje direct met de auto’s spelen. Je dochtertje verdwijnt naar haar kamer. Na een tijdje komt ze uit haar kamer met een mooie tekening. Voor mama! Mama is lief staat er op en ze kijkt je stralend aan.

Ieder mens heeft een onbewuste liefdestank. Die tank kun je vergelijken met de benzinetank in een auto. Zit deze vol, dan voel je je geliefd, ben je ontspannen, weerbaar en kun je makkelijker tegen tegenslag. Je ervaart meer zelfvertrouwen, minder angst en je toont jezelf makkelijker jouw liefde voor anderen. Is je liefdestank leeg? Dan begint je auto te pruttelen. Je voelt je gefrustreerd, eenzaam, niet gezien, niet gewaardeerd en je gaat soms rare dingen doen om aandacht te krijgen.

Kortom; Het helpt als je tank vol zit. Wat het ingewikkelder maakt is dat niet iedereen dezelfde brandstof gebruikt. Zoals je in een benzineauto ook geen diesel moet gooien. Deze brandstof noemen we liefdestaal. Iedereen heeft een liefdestaal. Als we onze liefde willen tonen aan anderen, doen we dat automatisch in onze eigen liefdestaal. De kans is alleen groot dat de ander daar niets van snapt, want die spreekt een andere taal.

De Amerikaanse schrijver Gary Chapman introduceerde in 1992 de vijf talen van de liefde. Zijn theorie is simpel, krachtig en heel effectief.

Welke liefdestalen hebben kinderen?

  • Lichamelijke aanraking
  • Bevestigende woorden
  • Quality time
  • Hulp en dienstbaarheid
  • Cadeautjes

Lichamelijke aanraking

– Knuffel je kind en geef heel veel kusjes
– Neem je kind op schoot als je verhaaltjes vertelt of samen tv kijkt
– Geef high-fives, schouderklopjes en box
– Ga lekker stoeien op het tapijt op in bed

Let wel hierop;
Respecteer altijd op de grenzen en wensen van je kind. Als het aangeeft niet langer te willen knuffelen of stoeien, stop dan. Stop altijd als je kind stop zegt. Het is belangrijk dat je kind leert dat dit woord gerespecteerd wordt en betekenis heeft. Ook in relatie tot een ouder of een andere ‘autoriteit’.


Bevestigende woorden
– Zeg geregeld ‘ik hou van jou’
– Leg kleine briefjes in hun lunchbox of op hun kussen
– Spreek een geheim koosnaampje af dat alleen van jullie twee is
– Geef complimenten en laat zien dat je in je kind gelooft
– Zeg mooie dingen over ze tegen anderen, liefst wanneer ze naast je staan

Let wel hierop;
Als je kind gevoelig is voor taal, betekent dit dat het ook gevoelig is voor negatieve taal. Scheldwoorden en verwensingen komen extra hard aan. Wees je bewust van je eigen woorden en tel vaker tot 10 als je boos bent. Het is moeilijk iets terug te nemen wat nu eenmaal gezegd is.


Quality time
– Maak tijd om samen te bouwen, te knutselen of te tekenen
– Betrek ze in jouw dingen, zoals tuinieren, koken, boodschappen of de was doen
– Plan voor ieder kind ‘exclusieve tijd’. Zonder broers of zussen.
– Verzin samen een verhaal

Let wel hierop;
Jouw persoonlijke aandacht kan zo belangrijk zijn voor kinderen die deze liefdestaal spreken, dat het zelfs ondergeschikt is aan het feit of die aandacht positief is. Als de liefdestank leeg is, zullen deze kinderen tot het uiterste gaan om jouw aandacht te krijgen. Ook op een negatieve, agressieve en vervelende manier.

Hulp en dienstbaarheid
– Help met lastige dingen als veters strikken of de jas dichtdoen
– Help ze met huiswerk of het oefenen van een sport
– Help samen iemand anders, door samen ontbijt te maken bijvoorbeeld
– Ruim samen op en maak er een spelletje van
– Laat je kind een dag in de week kiezen wat het wil eten

Let wel hierop;
Het is niet perse zo dat kinderen die zich geliefd voelen als ze hulp krijgen, zelf ook makkelijk hulp geven. Het kan goed zijn dat ze zich graag laten bedienen en zelf een andere taal spreken. Mocht je dan nog hulp nodig hebben, vraag ze het dan vriendelijk. Dat werkt niet altijd, maar het werkt sowieso beter dan dat je ze een opdracht geeft.


Cadeautjes
– Geef aandacht aan cadeautjes en pak ook kleine dingetjes in
– Houd goedkope cadeautjes achter de hand om ze op een later moment te geven
– Maak zelf coupons voor bijvoorbeeld een toetje of een extra verhaaltje, die ze weer bij jou kunnen inleveren
– Stop af en toe een snoepje of een kleinigheidje in hun lunchtrommel
– Maak samen cadeautjes voor anderen mensen, zoals opa en oma

Let wel hierop;
Bij deze laatste liefdestaal kan je eigen moraal in de weg zitten. Veel mensen vinden cadeaus materialistisch en oppervlakkig. Kinderen die graag cadeautjes willen, vinden we eerder ontevreden dan kinderen die graag knuffels willen. Probeer je oordeel erover thuis te laten en zie het als een vorm van liefde. In een taal die jij misschien niet zo goed verstaat.

Het is verleidelijk om alleen zo’n liefdestaal in te zetten als je overloopt van liefde voor je kind. Toch zijn ze minstens net zo krachtig, wanneer je kind het je juist niet makkelijk maakt.

Slecht gedrag bij kinderen wordt maar door twee dingen veroorzaakt;

  • De primaire behoeften worden niet vervuld, dus je kind is moe, heeft honger, heeft pijn, is angstig etc.
  • De liefdestank van je kind is leeg. Het voelt zich niet gezien en gaat daarom negatief gedrag vertonen om aandacht te krijgen.

Welke liefdestaal heeft mijn kind? Bij kinderen jonger dan vijf jaar is deze vraag niet belangrijk; gebruik alle talen door elkaar heen, met regelmaat en afwisseling. Ook als ze ouder zijn dan vijf blijft je ze alle vijf gebruiken, want kinderen veranderen in de jaren. Toch helpt het om een voorkeur te kennen.