Mijn kindercoaching

Herfst

‘Er is vast weer storm op komst!’

Herfst!

Je hoeft maar even naar buiten te kijken of de deur uit te lopen en het is al duidelijk, de herfst is begonnen. Iedereen heeft vast wel eens van de uitspraak gehoord ‘Het is weer zover, er is vast storm op komst!’ Deze uitspraak hoor je vaak bij leerkrachten wanneer de kinderen in de klas onrustig zijn. Kinderen praten vaker door elkaar heen, zijn wat wiebeliger dan normaal en de altijd zo overwichtige juf lijkt nu even geen controle te krijgen over de klas.

Is dit nou gewoon een uitspraak van een juf of meester die hard toe is aan de herfstvakantie? Of een excuus voor ons niet goed opgevoede kind? Niets is minder waar! Er zijn zelfs wetenschappelijke onderbouwingen die aangeven dat de herfst of stormachtig weer zijn uitwerking kan hebben op het gedrag van kinderen.

Stormachtig weer doet ook iets bij ons als volwassenen, als ouders, leerkrachten en andere opvoeders. We worden zelf ook onrustiger. ‘Kan ik wel veilig de weg op?’ ‘He bah, ik moet nog met de hond door de regen!’ ‘Staan de tuinstoelen wel veilig vast?’ Kortom, er komt een bepaalde mate van onveiligheid naar boven en de daarbij horende irritaties en frustraties. De meeste kinderen hebben enorme voelsprieten en wij als volwassenen stralen onze onrust uit naar onze kinderen. Het zelfde geldt natuurlijk ook voor het nieuws. De nieuwslezer(es) bij het Jeugdjournaal laat met woorden en beelden ook weten dat het vandaag of morgen stormachtig weer zal worden. Het treinverkeer ligt plat, beelden van omgevallen bomen etc. komen allemaal onze huiskamer en schoollokaal via nieuwberichten binnen.

Daarnaast zeggen ook wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen het volgende;

(…) Daaruit komt naar voren dat kinderen onrustiger worden en minder geconcentreerd zijn bij hogere luchtvochtigheid en lage luchtdruk, en bij plotselinge weersveranderingen. Bij een naderende storm daalt de luchtdruk ook snel en stijgt de luchtvochtigheid ook.

Dus ook dit onderzoek bevestigd de bevindingen van ouders en leerkrachten.

Ondanks dit alles is de herfst natuurlijk ook een ontzettend mooi seizoen. De herfst staat in het teken van voorbereiding van de winter en loslaten. Bomen laten hun blaadjes vallen zodat ze het groen rondom hun stammen kunnen beschermen tegen de kou. Binnen kunnen weer lekker de kaarsjes aan en in bed kunnen we heerlijk genieten van de tikkende regen op onze slaapkamerraam.

Geniet ook van alle herfstkleuren! Ga eens lekker naar buiten met elkaar, even je zintuigen laten prikkelen, je energie kwijt kunnen en tegelijkertijd energie ophalen vanuit de natuur. Zoek gevallen kastanjes, eikeltjes, kleurige blaadjes en maak er binnen een mooi herfststukje van. Hark een berg met bladeren bij elkaar, en spring hierin! Hol een pompoen uit!

Geniet!

mushroom, amanita, moss-3051519.jpg
hd wallpaper, pumpkin, autumn-2989569.jpg
fall, forest, colorful-3089995.jpg