Mijn kindercoaching

Oplossingsgericht werken

 

Focusing on the positive, the solution, and the future, facilitates change in the desired direction. Therefore, focus on solution-oriented talk rather than on problem-oriented talk’
John Walter

Bij ‘Mijn Kindercoaching’ staat het ‘oplossingsgericht werken’ centraal. Dat staat natuurlijk wel heel mooi zo op papier, maar wat betekent het nou eigenlijk echt? En hoe ziet dit er in mijn praktijk uit?
Daar wil ik jullie via deze weg wat meer over vertellen. Er zijn honderden misschien wel duizenden boeken geschreven over oplossingsgericht werken. Daarom kan en zal ik  in deze blog niet uitgebreid, tot in de details uitschrijven wat oplossingsgericht werken is en hoe het is ontstaan. Wel hoop ik dat je na het lezen wat meer weet over de basis. Ook geef ik aan het einde van deze blog graag nog een oefening mee, zodat je zelf ook een beetje aan de slag kan gaan met het oplossingsgericht werken/denken in je leven.

Als eerste liggen er twee principes ten grondslag aan het oplossingsgericht werken;
Principe 1: Als iets niet werkt… Stop er dan mee! En doe iets anders.

Principe 2: Als iets wel werkt…Probeer er dan meer van te doen! En leer het een ander.

Oplossingsgericht werken helpt je om een beeld te vormen van een betere toekomst. Door je te richten op de sterke kanten en hulpbronnen, en deze vervolgens in te zetten kan dit toekomstbeeld werkelijkheid worden. Door anders te kijken, te focussen op wensen en op dat gene wat al goed gaat, wordt je geactiveerd en gemotiveerd om eigen oplossingen te bedenken en toe te passen.

Een mooi voorbeeld hiervan is als volgt;
Weken heb je uitgekeken naar dit ene moment. Je welverdiende vakantie! Je bent al een aardig stukje onderweg met de auto naar een vakantie vol ontspanning. Even geen werk, geen alledaagse stress, maar alleen maar dat gene wat je leuk vindt. Plots ligt er een grote kei op de weg! Je gaat je van alles afvragen; hoe kan dit? Waarom gebeurt dit? Welke risico’s zijn er? En eerlijk gezegd, het is natuurlijk ook wel erg schrikken dat er zomaar een kei uit de lucht kan vallen. En al snel ben je bezig met je eigen angsten en zorgen. In plaats van er voor zorgen dat je langs de kei heen komt. Oplossingsgericht werken is precies dat gene, zorgen dat je om de kei heen komt. Of ook wel; creëren i.p.v. reageren. Wat is lastig? Wat is je wens? Wat gaat er goed? Hoe ziet een volgende stap eruit? Wat is nodig om de volgende stap te maken?

De in het voorbeeld genoemde vragen zijn ook direct oplossingsgerichte basisvragen;

  • Wat is lastig? (Waar heb je last van? Hoe is dit een probleem voor je?)
  • Wat is je wens? Wat hoop je? (Hoop is 1 van de krachtigste emoties, gedachten, overtuigingen ,motivators. We kunnen niet zonder hoop. Hoop houdt ons in leven. Het zorgt ervoor dat we in de ochtend uit bed komen. Hoop fluistert; ‘Probeer het nog een keer’.)
  • Wat gaat er al goed? Wat werkt? (Wat is er al van die gewenste situatie gelukt? Op welk moment?)
  • Hoe ziet een volgende stap er uit? (Waaraan zou je/of iemand anders merken dat het beter gaat? Wat is er dan anders?
  • Wat is nodig om een volgende stap te maken? (Wie of wat zou je kunnen helpen om een volgende stap te maken?)

Bij elk van de bovenstaande vragen zijn er verschillende hulpmiddelen/technieken die ik in de praktijk toe zal passen. De houding van mij naar de hulpvrager is daarin van essentieel belang. Ik zie de ouder, kind, hulvrager als co-expert. Ik ben er enkel als supporter en de gene die jullie verder kan helpen met ontdekken welke krachten en sterkte punten er al in huis zijn om vervolgens weer een stapje verder te komen. Ik ben er van overtuigd dat deze manier van werken een succes is. Benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen. Neem dan contact op mij via mijnkindercoaching@outlook.com of bel naar +31 621860227.

Ten slotte wil ik de volgende oefening nog mee geven;

Brief uit de toekomst

Kies een tijdstip in de toekomst (5,10,15,20 jaar vanaf nu.) Stel je voor dat de tussen- liggende jaren voorbij zijn en dat je een brief schrijft aan een goede vriend of vriendin. Je kan er ook voor kiezen om de brief aan je huidige zelf te schrijven. Stel je voor dat je op het moment van schrijven je een gelukkig, betekenisvol, vrolijk, gezond etc. leven leidt. Je schrijft in de brief zo gedetailleerd als je zelf wilt hoe je bent gekomen waar je nu bent. Wat je daarbij heeft geholpen.

Probeer je niet te beperken tot dingen die niet realistisch zijn. Het probleem, of een lastige situatie, waar je nu mee worstelt is opgelost. Of je hebt een adequate manier gevonden om er mee om te gaan.
Wat zijn nu je gedachten over hoe je er toen mee om ging? En hoe zie je je
verdere toekomst? Wat zou je belangrijkste advies aan jezelf nu zijn vanuit die toekomst?

De brief is niet bedoeld om te worden verzonden of te worden gelezen door anderen. Het is puur voor jezelf, je kan dus schrijven wat je wilt!